BON APPÉTIT!

Nagore Barrena Albisu

Gaur egun inoiz baino gehiago, Paris sukaldaritzaren fintasunaren eta paradisuaren ikur bihurtu da. Hiruburu frantsesaren eskaintza gastronomikoa izugarritzat jotzen da eta gustu guztiei egokitzen zaie (Uribarri, 2014). Beraz, hiri honetara joateko asmoa baduzue, hona hemen bertako gastronomiaz bere osotasunean gozatu ahal izateko gida lagungarri bat, seguraski eskertuko duzuena.

Lehenik eta behin, Parisek janaria eskaintzen duten 12.000 establezimendu baino gehiago dituela aipatu behar da. Jatetxeetariko gehienak hamabosgarren barrutian aurkitzen badira ere, otordu lasterreko etxeak eta autozerbitzuak zortzigarren, bederatzigarren eta hamazazpigarren barrutietan kokatuta daude. Egia esan, turistek azkenaldian azken hauek nahiago ohi izaten dituzte egunean zehar eta, hori dela eta, Pariseko okindegiak eskaera honetara egokitu dira, prezio aparteko menu erakargarriak eskainiz, horrela turistek haien denbora preziatua galdu ez dezaten. (Kreiman, 2011)

Paristar gastronomia bere soiltasun dotore eta finagatik eta bere produktuen freskotasunagatik bereizten da. Haragietan eta hegaztietan aberatsa izan ez ezik, gozogintzan eta gaztetan barietate nabarmena eskaintzen digu sukaldaritza honek. Ogi motei dagokienez, hainbat mota desberdin aurki ditzakegu baita ere, hala nola, baguette-ak ala brioche-ak (Risco, 2014). Orokorrean, Pariseko gastronomiako produktu baloratuenak croissants-ak, baguette-ak, txokolateak, kafea, saltsak, ardoak eta gaztak izango lirateke. Plater tipikoenen artean, aldiz, tipula zopa, patata eta porru zopa, tortilla, chateaubriand-a (haragi mota bat), xerra parrilara eta ahatea daude (Dupont, 2014).

croissant-cafe-1024-postbit-362    url

Hala ere, plater eta produktu guzti horietaz gain, bisitariek Pariseko jatetxeetako giro lasai eta informala eta zerbitzarien aditasuna balioztatzen dute, eta baita bazkalondo luzeen aukera. (Kreiman, 2011)

Nahiz eta bakoitzak gustu eta ohitura desberdinak izan, lagungarria eta gomendagarria izan daitekeen gida bat prestatu dugu, Parisera doanak egunean zehar jan dezakeena jakin dezan.

Egunari hasiera ona emateko, gosari paristar erraz bat izango litzateke onena, hau da, kafe katilukada bat eta momentuan egindako croissant bat, gurin freskoarekin. (Kreiman, 2011).

Hamaiketako moduan, aldiz, okindegi bat bisitatu ditzakezue eta bertan nahi beste baguette, brioche edo galette eskatu, labetik atera berriak direnak. (Kreiman, 2011)

Bazkaltzeko ordua iristen denean, hirian zehar turismo gastronomikoa egitea ez litzateke aukera desegokia izango. Horrela, Pariseko azoketariko batzuk ezagutu ahal izango zenituzkete. Hauen artean, hala nola, Président Wilson-en etorbidean (Tokyoko eta Galliera jauregien artean) aurkitzen dena egongo litzateke, non barazki, fruitu, pasta, haragi eta zapore ahaztezinezko gaztak eskaintzen diren. (Kreiman, 2011)

Askarirako, txokolate katilukada, tea edo sorbetea gomendatzen ditugu, jatetxe baten zabaltzan edo espaloiko mahaitxoetan gozatzeko. Edari hauek dacquoise (merenge eta fruitu lehorrak) bizkotxoez, sablées edo gurinarekin oratutako pastetaz, tarta desberdinez eta hostopil bikainez lagunduak izan daitezke. Horretaz gain, turista batzuek hiri kanpoaldeko guingettes edo askaldegi berritzaileetara joateko asmoa izaten dute. (Kreiman, 2011)

Askari eta afari artean, aperitibo bat har dezakezue: gazta gozo eta Goutte d´Or ardo zuri bezalakoak asmo honetarako ezinhobeak dira. (Kreiman, 2011)

Bukatzeko, afari orduan bi aukera gomendatzen dizkizuegu: batetik, Quai d´Orsay-ko Urrezko Triangeluko (Sena, Eliseo Zelaien hiribidea eta Concordia plaza) jatetxe eta brasserie-ak, non entzute handieneko batzuk aurkitzen diren (La Balancoire, Taillevent, Les Papilles eta Au Petit Sud Ouest aholkatzen dizkizuegu) (Dupont, 2014) eta, bestetik, hamairugarren barrutiko bistró sinple bat. Edonola ere, konpainia onean terraza edo lorategi batek eskaintzen duen erosotasunean kokatzea da garrantzitsuena, eta menu paristar batez gozatzea: plater dotoreak, umore ezinhobea eta sasoiko produktu freskoak, “á la Parisienne” erara prestatuta, noski. (Kreiman, 2011)

Taillevent-1    145

Beraz, Pariseko izen handiko jatetxe eta platerrak ezagututa, zerk galarazten dizue hauek dastatzera joatea? Hartu maleta, joan gastronomia paristarraz gozatzera eta ez ahaztu jan aurretik Bon appétit esateaz!

Erreferentziak:

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s